Saturday 7 January 2012

Projek Weekend

Sebenarnya bukan projek besar-besar pun.Nampak mcam gah je kan.hihiih....Hanya untuk stok makan-makan kami anak beranak

Setiap kali ibu buat kek yang orang order mesti kakak tanya,'ibu buat kek untuk kakak ke.kakak nak kek coklat'.kesian pulak.Untuk orang, ibu buat tapi anak sendiri nak, tak buat-buat lagi.So hari sabtu aritu,dengan dibantu oleh anak dara dan anak teruna,jadila cup cake coklat moist.Memang dah jadi faberet Aqilah.Pernah cuba beli kek dari kedai.Tak jalan sangat.Tapi sekali buat bancuhan boleh dapat banyak.Yang kena menghabiskan.....abah la.hihiih...sebab tu abah selalu merungut."mana berat tak bertambah.anak tak habis makan,abg habiskan.isteri tak abis makan,abg jgk abiskan".hihiih....xpala abg.Tak baik membazir.~ngehhh~

Kek coklat moist.Jom kita tengok resepi

Kek Coklat Moist

Bahan-bahan:
3biji telur size B
2 cawan gula caster
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat 
Sedikit garam
1 cawan susu cair
1 cawan minyak jagung
1 cawan air panas

Cara-caranya:
Pukul gula dan telur hingga kembang.Ayak tepung gandum,serbok koko,serbuk penaik,soda bikarbonat dan garam.campur ke dalam gula dan telur tadi.Gaulkan sampai sebati.Letak susu dan minyak.Gaul lagi sampai sebati.Akhir sekali letak air panas.Gaul sampai sebati.

Boleh letak ke dalam loyang 8 atau 9 inci.Bakar selama 1jam pada suhu 170 (ikut kepanasan oven masing-masing).Kalau nak letak dalam cup cake,bakar selama 20min.Jangan letak terlalu penuh kerana kek tersebut akan naik.


Selain dari kek coklat,ibu yang terlebih rajin ni,teringin sangat nak buat karipap.Boleh dijadikan frozen dlm peti ais.Bila nak makan,grg je.Kali ni buat karipap daging.Nak kongsi resepi tapi resepi karipap ni main agak2 je.hihiihi....


Jom kita tengok resepi karipap lak

Bahan untuk kulit:

Planta
tepung gandum
Air sejuk

Cara-caranya:
Gaul planta dan tepung gandum sampai jadi serbuk roti.Kemudian letak air sejuk.Uli tepung sampai tidak melekat di jari

Bahan untuk inti:

Bahan untuk menumis
Halia
Bawang merah
Bawang putih
(saya tumbuk kesemua bahan ni)

Serbuk kari daging (saya guna cap Babas)
Serbuk jintan manis
Serbuk jintan putih
Ubi keledek
Daun sup
Daging(optional)
Gula
Garam

Cara-caranya:
Tumis semua bahan untuk menumis.tumis hingga naik bau.letak serbuk kari,jintan manis,jintan putih.Letak sedikit air.tumis hingga naik bau.Kemudian letak ubi dan air.Campurkan daging sekali.tunggu sampai ubi empuk.letak garam dan gula.biar sampai pekat.Letak daun sup.

Boleh la uli tepung ke dalam acuan masing-masing.

SELAMAT MENCUBA
















No comments:

Post a Comment