Saturday 14 January 2012

Peach Cream Cheese Butter Cake


Dah lama bercita-cita nak buat kek ni.Rasanya dah banyak kali dok tengok resepi ni tapi masih belum terhasil.Dok sibuk apa ntah.hihihih......kawan rekemen kan resepi ni.Dengan izin Allah,dapat ler jugak buat kek yang sangat lembab ditambah dengan buah peach.Bila masuk dimulut,lembut je.hihiih...untuk resepi boleh jugak jengok ke blog kak ita.Sangat cantik blog kak ita.Hanya Allah membalas segala jasa baik kak ita dalam pengkongsian resepi ni.Jom kita tengok bahan-bahan yang diperlukan.

PEACH CREAM CHEESE BUTTER CAKE

BY: KAK AZLITA

 1 1/2 cawan gula halus
1 sudu teh esen vanilla
200 gm buah peach (peach dlm tin, di toskan dan di potong dadu)
2 1/4 cawan tepung naik sendiri
250gm butter
250gm cream cheese
1/3 cawan susu segar (saya guna Ducth Lady Full Cream)
3 biji telur

Panaskan oven pada 160'c. Gris dan alas loyang (saya guna loyang 8 inci)
Pukul butter, gula dan esen vanilla hingga ringan dan lembut.
Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi. Masukkan cream cheese dan susu, pukul lagi. Masukkan tepung yg telah di ayak dan gaul sebati.
Masukkan sesenduk adunan ke dlm loyang yg di gris tadi dan ratakan.
Letakkan hirisan buah peach yg telah di potong dadu.
Lapiskan adunan tadi sesenduk lagi dan ratakan. Buatlah sehingga habis.
Setelah siap, bakar selama 50 minit atau sehingga masak.Kali ni saya guna kaedah double boiler.letak air dalam bekas kemudian masukkan ke dalam oven.Letak acuan yang ada bahan-bahan kek didalam bekas tersebut.Air tidaklah perlu banyak.Tujuannya adalah untuk mengekalkan kelembapan kek tersebut.



SELAMAT MENCUBA


No comments:

Post a Comment