Tuesday 6 November 2012

Laksam

Assalamualaikum dan selamat pagi.....

Alkisahnya aritu teringin sangat nak makan laksam.Suami balik dari kerja tnya nak makan apa.Terus rasa nak makan laksam.Jenuh cari kat pasar malam tak jual.Kebetulan aritu cuaca hujan.So banyak peniaga yang tak buka gerai.huhuhuh...bukan rezeki ku.Tak pa sabaq sat.

Esok pagi pergi cari kat makcik bomba (dia berniaga kuih kat tepi balai bomba).Alhamdulillah ada.Sebungkus RM2.50.Lepas la kempunan.Lusanya teringin lg.Waktu tgh hari pulak tu.Pergi la cari kat Taman Kemajuan berdekatan dengan rumah lps abis waktu kerja."dah abis la dik".adus...kecewa lagi.

Esok time lunch datang lagi ke gerai tu."arini tak dak laksam la dik.laksa ada la"."tak pa la pakcik".huhuuhuh....kecewa lagi.(kat makcik bomba tu juai waktu pagi jer.kuah dia sikit sgt.tak puas mkn)

Esoknya ari kamis en suami blk awal dari kerja.terus pesan minta beli laksam di gerai pakcik tu.Alhamdulillah rezeki saya.tapi....kan agak mengecewakan.Rasanya tak seperti yang saya nak.tengok warna kuah dah lain.rupa2nya diletaknya kerisik.adoi....potong selera.Dalam hati dah kata,satg buat sendiri baru tau.

maka ari jumaat google dlm Myresepi.cari resepi laksam.Agak mudah bahan dan cara penyediaannya.Ari sabtu mula la projek buat laksam.Makan tghhari sebab pagi dah makan nasi.Buat sendiri blh la letak kuah banyak2.kasi pekat dengan isi ikan. Maveleslah. En suami tambah 3 mangkuk.Kami berdua jer makan.anak-anak kurang menggemarinya.Kena la masak nasi untuk anak-anak lak.Takpa,asalkan mereka makan.

Jom tengok resepi dari Yani dalam Myresepi.Tq yani for sharing the resepi.dah ramai yang mencuba.kebanyakannya menjadi.syukran...syukran....

Sumber: Myresepi - yani

Resepi Laksam

Untuk laksam:
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
4 cawan air suam

Untuk kuah:
Ikan kembung secukupnya (direbus  dan diblend isinya seperti nak buat kuah laksa)
sedikit halia
sedikit bawang merah/besar
sedikit bawang putih
santan
sedikit biji lada hitam/serbuk
sedikit asam keping
garam dan gula secukupnya        

Untuk ulam:
timun,bunga kantan,kacang panjang,taugeh,daun kesum (dipotong halus)

Untuk sambal:
Cili merah
Belacan
Garam
Limau
(yg ni saya tak buat sebab suami mmg xmkn pedas)

Cara-caranya:
Untuk laksam,satukan semua bahan.Saya blend dan tapis.panaskan pengukus.sapu sedikit minyak masak di atas tudung periuk.letak sedikit bancuhan di atas tudung periuk tersebut.jangan terlalu tebal.kukus hingga masak.dalam 5min.Sejukkan.Sementara itu boleh letak bancuhan di atas tudung periuk lain.Dah sejuk sedikit baru gulung.Baru kelihatan licin dan cantik

Untuk kuah:Blend semua bahan hingga hancur.Letak dalam periuk.masukkan santan,asam keping,lada hitam,garam dan gula.masak hingga pekat.

Untuk sambal: Tumbuk cili berserta belacan.tambah garam.perah air limau.

Tadaaaaa.....

Saya cuma letak ulam timun dan bunga kantan sebab yang lain2 kurang digemari.hihiih.....


No comments:

Post a Comment