Tiap kali balik kampung ade je lah projek masak memasak di dapur mak.Kali ni bawa balik resepi CREAM PUFF.Sampai 3kali buat.Resepi ada di link ini.Bayangkanlah berapa banyak cream puff terhasil.Mak siap bawa ke kelas mengaji.Bagi anak-anak murid mak makan.Pakat kata sedap dan lembut.Mak tnya belajar di kelas ke? Takla,ambik resepi kat internet je.Sekarang semua dihujung jari.^_^. Lepas ni mak boleh buat pulak.Bukan main semangat lagi.Teringat masa kecik-kecik dulu. Mak yang sibuk didapur siapkan kuih muih.Sekarang turn saya pulak.Mana jatuhnya kuah kalau tak ke nasi.hihiihi......petang ni request dari suami pulak.nak makan cream puff lagi.Takpa,kita makan sampai jemu.hihiihh....
Aritu tengok ulangan Master Chef di Astro.Chef Jo Cream Puff yang sangat menarik.Tersangat teringin mencuba.Tengok masa terluang nanti.
Wah dah melalut.Mana citer pasal kek chiffon pandan.hahahha......Memang tak dinafikan.Kek yang sangat sedap,lembut,gebu.Rasanya mengalahkan kek yang dijual dikedai.hahahha...agak melampau tak statement ni.huhuuh.....Nak wat camne.Resepi dari kak Yati ni memang sedap.Thank you kak yati.Thanks jugak jadi follower blog saya yang tak seberapa ni.huhuuh....Resepi asal dari kak Yati.Boleh tengok link ini. Jom kita tengok resepi Kek Chiffon Pandan.Saya pasti semua orang boleh buat.
KEK CHIFFON PANDAN
BY: KAK YATI
Bahan-bahan
Bahan A
* 6 biji kuning telur (saya guna gred B)
* 2/3 cawan minyak Mazola
* 2/3 cawan santan pekat (saya guna 200ml santan KARA)
* ½ sudu kecil garam
* 1 cawan gula pasir (saya guna gula caster)
* pewarna hijau dan perisa pandan
* 1 1/2 cawan tepung gandum *diayak
* 2 sudu kecil baking powder* diayak
Bahan B
* 6 biji putih telur
* 1/2 cawan gula pasir (saya guna gula caster)
* 1 sudu kecil cream of tar tar
Cara-cara
Bahan (A):
- Masukkan kuning telur, garam dan gula. Kacau. ( tak perlu kembang, sebati je dah cukup)
- Masukkan pewarna hijau, minyak & santan dan kacau lagi.
- Masukkan tepung( yg telah diayak bersama baking powder) gaul sebati dan ketepikan dahulu.
- Pukul putih telur sehingga menjadi berbuih.
- Kemudian masukkan gula.Pukul lagi hingga kembang.
- Masukkan cream of tar tar. Pukul lagi hingga betul2 kembang, jika diterbalikkan adunan tak jatuh.
- Last sekali, masukkan bahan B ke dalam bahan A sedikit demi sedikit....guna spatula sahaja, cara kaedah kaup balik.
- Tuang adunan ke dalam periuk lubang...tak perlu di lenser.
- Setelah siap, hentakkan beberapa kali dan bakar selama 45-50 minit 175c
- Setelah masak, angkat kek dan terus terbalikkan di redai kek sehingga sejuk.
- Setelah sejuk, bolehlah di potong dan hidangkan.(masa panas saya dah potong.hihihi...derhaka sungguh.tak sabar nak makan.Bila makan panas-panas,fuh!sedap sungguh)
No comments:
Post a Comment